Oavsett vilken typ av fläck du har på din matta, så är det viktigt att du åtgärdar skadan så fort som möjligt. Här kommer några tips om hur du hanterar olika typer av skador.

När det gäller t ex matrester, såser, uppkastning eller avföring. Börja då med att ta bort så mycket som möjligt med en stekspade/sked eller liknande.

När det gäller vätska, såsom vin, kaffe, mjölk, urin etc. Försök då att suga upp så mycket som möjligt med en handduk, papper eller liknande både från under och översidan av mattan så att du får bort så mycket som möjligt av vätskan. OBS!!! Gnugga inte!

Därefter blandar du en tvättlösning:

1 liter fingervarmt vatten med
1 msk milt tvättmedel, t ex hårschampo, tvättsåpa eller galltvål.

Testa sedan att fukta en vit trasa med tvättlösningen och badda den på det utsatta området. Gnugga inte!  Ser du då minsta antydan på att mattans färger släpper eller färgar av sig, eller om den är tillverkad av silke,  skall du ta en torr trasa och badda torrt och kontakta oss på tel: 08-7150091 för vidare instruktioner. Annars fortsätter du badda det utsatta området med tvättlösningen. Var noga med att inte sprida ut fläken, använd dig av en trasa, svamp, tops eller liknande.  Om fläcken tex är 1 cm i diameter arbeta då endast där. Avsluta sedan med att badda torrt.  OBS!! Gnugga aldrig!

Sedan blandar du en sköljmedelslösning enligt följande:

1 liter kallt vatten
1 tsk hårbalsam eller sköljmedel för tvättmaskin
1 tesked mat-ättika (kan uteslutas om det inte finns tillgängligt)

Fukta sedan en trasa, svamp, tops eller liknande med sköljmedelslösningen och badda omväxlande med torra trasor, tex ett lakan eller hushållspapper. Upprepa proceduren  ca 3-5 gånger. OBS!! Gnugga inte! Avsluta sedan med att badda torrt med en torr trasa eller hushållspapper. Det är viktigt att du fortsätter torkningen tills lakanet eller hushållspappret ej blir fuktigt.

Slutfinish:
Används sedan försiktigt din hårtork, som ska vara satt på lägsta värme, och borsta samtidigt med en fin borste området i luggens riktning.  Avsluta med att lägga något mellan mattan och golvet så att luften kan cirkulera under mattan första dygnet och även för att skydda känsliga golv. OBS!! Tänk på att mattan kan kännas torr på ovansidan men fortfarande vara fuktig på undersidan!

När du gjort allt du kan enligt ovan har du förhoppningsvis fått bort fläcken. Om fläcken fortfarande finns kvar så ökar ändå förutsättningarna för ett riktigt bra resultat om du väljer att lämna in din matta för en professionell tvätt hos oss.

Vill du sätta upp informationen om Fläckar på ditt kylskåp kan du hämta hem det här:  Fläckar.pdf >>