[:sv]Små men enkla och viktiga tips för att underhålla din matta.

Det är viktigt att alltid ta reda på vilket material din mattan är gjord av. Då är det betydligt enklare att välja rätt fläckmedel.

Ta för vana att prova fläckborttagningsmedlet på en undanskymd del av mattan för att se om den tål medlet. Använd alltid svagare lösning upprepade gånger, än för stark lösning.

Gnugga aldrig bort fläcken. Då riskerar du bara att fläcken sprider sig.Borsta upp mattluggen där fläcken varit när mattan fortfarande är fuktig. Då återfår den lättare sin ursprungsform.

Bra att ha hemma är ett fläckackapotek hemma. På apoteket eller i färghandeln kan du köpa ammoniak, T-sprit, lacknafta, och bensin. Citron- och ättikssyra finns att köpa i livsmedelsaffärer.

Ammoniaklösning: Blanda 1 dl ljummet vatten med 1 msk tvålflingor och några droppar ammoniak. Fläckar från bär och frukt kan lösas med en blandning av 1 tsk citronsyra och 2 msk varmt vatten.

VIKTIGT!

Lämna alltid rengöring av följande mattor till en fackman: Handknutna mattor, Indiska bomullsmattor och nålfiltmattor.

Använd aldrig ammoniak på yllemattor. Ta bort små fläckar med ljummet vatten.

Använd aldrig ammoniak på heltäckningsmattor med tryckta mönster utan att först testa på en undangömd plats på mattan om trycket är färgbeständigt.[:en]

[:]